8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali"nin Açılış Töreni


T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, Sinema Genel Müdürlüğü, TRT, THY, AA, Albayrak Medya, Vakıf Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası ve Yunus Emre Enstitüsü’nün destekleriyle, Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Fidan Sanat Vakfı tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali’nin açılış töreni, 24 Kasım Perşembe günü Atlas 1948 Sineması’nda gerçekleşti. Ahmet Arı’nın sunuculuğunu üstlendiği törene festival danışma kurulu, jüri üyeleri, finalistler ve çok sayıda basın katıldı.

İçerik ve tema yönünden ilk ve tek olan Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali’nin açılış programı sponsorların tanıtım filmleriyle başlarken, geçtiğimiz yıllarda düzenlenen etkinliklerin yer aldığı tanıtımla da festivalin her yıl daha renkli, nitelikli ve güçlü bir program ile seyirciyle buluştuğu vurgulandı. 

Festivalde bu yıl seyirciyi neler beklediğinin de aktarıldığı törenin açılış konuşmasını yapan Fidan Sanat Vakfı Yönetim Kurulu ve Festival Başkanı Abdulbaki Başer, vakıflarının yanı sıra Hasan Bin Sabit Sinema Akademisi’nin öğrencilerinin de dahil olduğu kocaman bir ekiple bu festivali ortaya koyduklarını belirtti. Başer, 8’inci yıllarında öze dönüş teması ve yeşil sinema vurgusuyla karbon ayak izini azaltmak ve doğaya sahip çıkmak için çabaladıklarını ifade ederken, festivalin tüm paydaşlarına teşekkürlerini iletti.

Konuşmasının ardından Abdülbaki Başer tarafından festivale verdikleri destek için TRT adına Sinema Müdürlüğü’nden Mehmet Ali Karga, Albaraka Türk Katılım Bankası adına İletişim ve Marka Yönetiminden Sorumlu Müdür Vekili Esat Doğanlı, Kaanlar Gıda adına Finans ve İdari İşler Müdürü Ahmet Kaan ve Beyoğlu İlçe Belediyesi adına Başkan Haydar Ali Yıldız’a bu yılın anısına dikilen 8’er adet zeytin fidanına ilişkin Fidan Sertifikaları takdim edildi. Başkan Başer, bu çalışmayla karbon ayak izini azaltmakla kalmayıp bunu tersine çeviren bir uygulamaya imza attıklarını söyledi.

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ise konuşmasında yakın zamanda ülkemizde yaşanan kötü olayların ardından günlük hayata sanatla devam etme cesareti gösterdiği ve Türk sinemasına güç kattıkları için festival ekibini tebrik etti.

Vefa Ödülü Necdet Tok’a!

Geçtiğimiz yıllarda vefat etmiş isimlere takdim edilen “Vefa Ödülü” yerine bu yıl sinemamıza sundukları katkılardan dolayı kendilerini yaşarken onurlandırmak adına senarist, yönetmen, oyuncu, yapımcı ve kurgu yönetmeni Necdet Tok’a ödül verildi. Vefa Ödülü’nü takdim eden yapımcı, yönetmen Nazif Tunç, mesleklerin de öğretmenleri olduğundan bahsederek; Necdet Tok’un da sinemanın sırlarını öğreten isimlerden biri olduğunu dile getirdi. Tunç, filmleri rahatlıkla emanet ettikleri usta isme ödül vermekten dolayı çok mutlu olduğunu belirtti.

Uzun yıllardır sinemamıza emek veren Necdet Tok, aldığı ödül dolayısıyla duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Türk sinemasına gençlerin katkı sunacağı umudunu taşıdığını söyledi. Ayrıca Tok’un yaşına istinaden Fidan Sanat Vakfı tarafından 69 adet fidan dikildiği duyuruldu. 

Nacer Khemir, “Bab’ Aziz” Filmiyle Törendeydi!

Törende Tunuslu yönetmen Nacer Khemir’e de platform direktörü ve yönetmen Belkıs Bayrak tarafından plaket takdim edildi. Khemir, festivalin açılış filmi olan “Bab’ Aziz”in çekimlerinin 10 yılını aldığını söylerken, İslam üzerine olduğu için ayrı bir özen istediğini belirtti. Prodüksiyonda kullanılan kaba kavramların İslam ile bağdaşmamasından bahseden Khemir, kalbi unutmadan yola devam etmenin önemini vurguladı. Konuşmalar sonrası yaşlı âmâ bir dervişin torunuyla birlikte çölde bir grup dervişin 30 yılda bir yaptıkları toplantıyı arama yolcuğunu ele alan 2005 yapımı “Bab’ Aziz” bir kez daha sinemaseverlerin beğenisine sunuldu.

Festivalin ilk gününde ayrıca Atlas 1948 Sineması’nda ülke özel gösterimi kapsamında Filistin sinemasından Nawras Abu Saleh’in “Alqeed”, Wisam Al Jafari’nin “Ambience”, Ameen Nayfeh’in “Interference”, Ziad Bakri’nin “The Salt Fisherman” ve Anas al-Karmi’nin “100 Balfour Road” filmlerinin gösterimi yapıldı. Daha sonra Mısırlı gazeteci, aktivist ve belgesel yönetmeni Assaad Taha’nın konuşmacı olduğu “İslam’ın Sanata Yansıması” başlıklı bir söyleşi gerçekleşti.

Festivalde 25 Kasım Programı

İkinci gün programında Atlas 1948 Sineması’nda saat 14.15-15.30 arasında festivalin özel seçkisi kapsamında Yaser Talebi’nin “I Won’t Remain Alone”, Lucas Trochet’in “And Then, the Silence”, Feyzi Baran’ın “Huzur Çiftliği” ve Hüseyin Enes Balcı’nın “Yas Provaları” filmleri sinemaseverlerle buluşacak. Saat 16.00-17.30 arasında “Andrei Tarkovsky: Bir İbadet Olarak Sinema”nın gösterimi yapılırken; saat 17.30-19.00 arasında yönetmen Murat Pay ve yazar Enver Gülşen’in konuşmacı olacağı bir söyleşi düzenlenecek. Saat 19.30-20.30 arasında ise “Yönetmen Kumaşı” başlıklı söyleşide yazar Tarık Tufan ile yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun bilgi ve tecrübelerini paylaşacak.

8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali ile ilgili detaylı bilgi için www.alemlererahmetfilm.com adresi ziyaret edilebilir.