İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği İstanbul Film Festivali’nde izleyen herkesin çok beğendiği ve önerdiği bir film olan The Banshees of Inisherin’i 1 Şubat’ta basın gösteriminde izledik.
Yılın en iyi filmlerinden biri olarak değerlendirilen The Banshees of Inisherin, Dünya prömiyerini Venedik Film Festivali'nde yapmıştı. 8 dalda Altın Küre Ödüllerine aday gösterildi ve Müzikal veya Komedi Dalında En İyi Film, En İyi Senaryo, En İyi Erkek Oyuncu ödülleriyle dönen film aynı zamanda 9 dalda Oscar adayı oldu. Ayrıca National Board of Review tarafından 2022'nin en iyi filmlerinden biri seçildi.
Martin McDonagh’ın yönettiği, senaristliğini ve ortam yapımcılığını üstelendiği The Banshees of Inisherin, herkesin övdüğü kadar güzel miydi hemen filme geçelim
Ben filmi çok beğendim kısaca filmden ve düşüncelerimden bahsedeceğim ama filmin hissettirdiği duyguları sözlerle anlatabileceğimi düşünmüyorum.
Colm’un “Artık seni sevmiyorum.” dediği zamanki yüz ifadesi o an ve film boyunca devam eden duyguları deneyimlemenizi öneririm. Duygularımı toparladıktan sonra filmi tekrar izleyeceğim.
Film 1923’te İrlanda iç savaşı sırasında kendi halinde insanların monoton bir hayat sürdüğü, herkesin birbirini tanıdığı kurgusal Inisherin adasında geçiyor. İrlanda adasında yaşayan iki arkadaşı Colm Doherty ve Pádraic Súilleabháin'ın hayatına odaklanıyor.
Hikaye iki arkadaştan birinin dostluklarını aniden bitirmeye karar vermesiyle başlıyor. Nedenini bilmediğimiz bu olay ikili arasında çatışmaya sebep oluyor. Padraic, Colm’un neden ilişkilerini bir anda bitirdiğini bir türlü anlayamıyor ve bu konunun üzerine çok düşüyor.
Padraic, bekar kız kardeşi Siobhan ile birlikte yaşıyor. Siobhan karakteri üzerinde o dönemde kendini eğitmeye çalışan okuyan ve çalışmak isteyen bekar bir kadının yaşadığı zorluklara da değinmeyi es geçmemişler.
Padraic, genel olarak sıkıcı, kendi halinde ve hayattan büyük beklentileri olmayan eğitim düzeyi düşük sıradan kesimi temsil ediyor. Colm’un bir anda arkadaşlıklarını bitirmesiyle sarsılıyor ve ne yapacağını bilemiyor. Colm İrlanda İç Savaşını verdiği depresif ruh halinde kendiyle daha büyük bir savaşa giriyor.